Resotips

Resor till Zambia

Republiken Zambia har något av det bästa vilda djurlivet som man kan åka och kolla på över hela den afrikanska världsdelen.

Och med över 70 olika etniska grupper kan du hitta festivaler och ceremonier som hålls vid många tillfällen under året. Många nationalparker har hundratals kilometer av vandringsleder som man kan utforska.

Men det är ju så att många av dessa underbara delarna av Zambia känns lite småskaliga i jämförelse med en specifik plats: Victoriafallen.

Går under namnet ”Mosi-ao-Tunya” lokalt eller ”rök som mullrar”, Victoriafallen omnämns ofta som ett av världens främsta under. Det befinner sig på gränsen till Zimbabwe och har en total brädd på 1 708m och är 108m högt, vilket ger den största  vattenvolymen som faller i världen. Bara Iguazúfallen i Argentina och Brasilien går att jämföra med det här naturliga underverket. Om du kollar runt kommer du se att många resepaket inkluderar den här destinationen som en central och hisnande del.

Ett besök i Zambia måste tvunget innefatta safari. Med reservaten och parkerna som täcker stora arealer kommer det inte vara samma typ av bilköer runt några djur som det kan vara i vissa andra länder. Man kan till och med köra själv på en del ställen. Leta lite efter det mest prisvärda, vare sig om du ska ha med eller utan en rutinerad safariguide.

Mat i Zambia baseras till stor del på majs. Det serveras på olika vis, men nshima är något man oftast kan hitta. Det är som en tjock gryta eller gröt och sen lägger man till andra ingredienser för att skapa en sorts stuvning. Det finns mycket olika typer restauranger som representerar olika etniska gruppers mat. Indisk eller västerländsk mat kan man hitta i de större städerna.

Zambia är platsen att vara på om man har en väldig törst för utforskande och äventyr som måste släckas. Ta dig tid att planera din resa så kommer belöningarna att vara många.

Läs våra Zambia reseguider

Reseguider med sevärdheter, restaurangtips och utflyktsförslag. Sök billigasta resor och hotell i smart sökmotor.

Fakta om Zambia:

Väder och prognoser, klimatdata och nederbörd för populära semesterorter, helgdagar, valuta, kartor.

Landets huvudstad:

Stadsguide

Nedan kan du se vilka städer och intressanta platser du kan läsa mer om.