Resotips

Resor till Benin

En gång kallades det för Dahomey, men döptes om till Benin 1975 som ett sätt att vara neutral mellan dess tre olika områden med olika etniska grupper och politiska system.

Under århundraden innan kolonialtiden skulle konungar i det här landet sälja kidnappade och fängslade direkt in i slaveri och skicka dem till den nya världen.

Det gav landet rikedom och makt, men flyktig sådan. Nästan ett århundrade av politisk omvälvning och förändring under kolonialt styre ledde till centralisering och att näringslivet blev statsstyrt. Till 1979 hade nästan all ekonomisk aktivitet blivit statskontrollerad. Människor flydde och pengarna tog slut. För att hålla sig flytande skrev man under kontrakt om att lagra kärnkraftsavfall från Sovjetunionen.

Det skulle dröja till 2006 innan ett val som kallades ”fritt” och ”rättvist” skulle hållas i Benin. Landet har fortsatt sin stabilisering sedan dess, med förändringar av grundlagen som ska hjälpa till att forma framtida regeringar som också rör sig i riktningen mot att vara mindre centraliserade.

Ett besök i Benin innebär en sällsynt inblick i det gamla konungadömet Dahomey och ruiner därifrån. Det är också platsen där Voodoon skapades, vilket betyder att voodookulturen till viss del genomsyrar landet. Marknaden i Cotonou har nästan allt man kan tänkas behöva till vad som helst.

Det bästa sättet att besöka Benin är att vara med någon som känner stället och som du litar på. Att ha en turistguide är till hjälp för att veta vilka platser som är säkra och vilka priser som är rättvisa. Landet är i stort sett fredligt, men man behöver ändå ta till lite extra säkerhetsåtgärder.

Med rätt planering kan Benin bli en stark och trevlig upplevelse.

Läs våra Benin reseguider

Reseguider med sevärdheter, restaurangtips och utflyktsförslag. Sök billigasta resor och hotell i smart sökmotor.

Fakta om Benin:

Väder och prognoser, klimatdata och nederbörd för populära semesterorter, helgdagar, valuta, kartor.

Landets huvudstad:

Stadsguide

Nedan kan du se vilka städer och intressanta platser du kan läsa mer om.