Resotips

Kroatien valuta, Kuna

Pengar i Kroatien (sedlar och mynt) Den lokala valutan kallas Kuna (HRK). 1 Kuna = 100 Lipa. Mynt i cirkulation: 1, 2 and 5 Kuna 1, 2, 5, 10, 20 and 50 lipa coins Sedlar i cirkulation: 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 and 1000 Kuna Croatian National Bank - HNB

Resor till Kroatien

Med många stadsplatser som är perfekt positionerade för att ge besökarna tillgång till den naturliga förundran och skönhet som är till synes överallt, ger Kroatien möjlighet att njuta av en semester på ditt sätt. Du kan bädda in dig i en nationalpark om du vill och bara stanna där hela tiden. Ta en tur ner till Adriatiska motorvägen för hisnande vyer och varm gästfrihet. Stanna för en måltid och njut av hur långsamt tillagade rätter blandas med färsk fisk och skaldjur för en fantastisk kulinarisk upplevelse.

En sak är säker: ett besök i Kroatien är en upplevelse som bara inte kan slås.

Kusten är populär i Kroatien för mer än sina sandstränder och varma vatten. Det tenderar också att vara varmare än platser i inlandet, vilket ger besökarna en tidig chans att njuta av avkoppling tid på sanden. Efter att ha tagit ett dopp eller njutit av lite tid på vattnet, se till att besöka städer som Pula eller Split för att omfamna regionens historia. Romerska amfiteatrar, grindar och palats är inte bara kvar, utan de är fortfarande använda för olika ändamål.

Kroatien erbjuder en unik europeisk historia att berätta. Ett besök i denna nation kommer att hjälpa dig att skapa egna berättelser om förundran och spänning. Varje region i Kroatien har något unikt att erbjuda och förtjänar att upplevas.

Semester i Kroatien

Republiken Kroatien kantar det magnifika Adriatiska havet i syd och i väst och har allt man kan önska för en underbar och billig semester i solen. Ja, den optimala destinationen för par på ett romantiskt äventyr eller familjer som vill varva ner på semestern helt enkelt!

Det är det idealiska valet för familjer och par som älskar att koppla av nära havet där utbudet av aktiviteter på både land och i vatten är lika varierat som de otaliga städer och byar med en rik historia som väntar på att utforskas.

Under en resa till Kroatien behöver du aldrig resa långt för att hitta en lugn strand, undanskymd liten vik eller idyllisk bukt. Att segla längs den adriatiska havskusten och njuta av medelhavsklimatet är ett populärt tidsfördriv i Kroatien och något som vi varmt kan rekommendera! Flera linjer med färjor och bärplansbåtar kör från Dubrovnik och Split till ett flertal öar och bidrar till att göra din resa till Kroatien extra intressant. Förtjusande småstäder och fiskebyar ligger spridda längs hela den kroatiska kustlinjen, och det i kombination med den häpnadväckande mängden UNESCO-världsarv och nationalparker garanterar att varje besökare får sitt lystmäte.

Kroaterna älskar vattensport. Zaton, Bol och Baska och Medulin erbjuder alla aktiviteter som kommer att hålla hela resesällskapet på gott humör, från de allra yngsta till den äldsta, garanterat! De klarblå vattnet är som gjort för snorkling, och det lugna havet lämpar sig också galant för vattenskidåkning. Vill du ta dig lite “mer vatten över huvudet” kan du alltid prova dykskolan i Bol. Efter en kurs här kommer du att vara “ute på djupt vatten” på nolltid!

Här finns några av Europas mest spektakulära nationalparker som dessutom är lättillgängliga för besökare. I nationalparken Plitvice möts du av andlösa vyer, hisnande vattenfall och täta skogar. Om du skulle vara upplagd för en dos bergsklättring på semestern kan du ställa in siktet på Paklenicaparken där klimatet varierar från varma medelhavstemperaturer till lite kyligare bergsklimat. Korsa parken till fots eller ge dig upp på bergstopparna för att beundra de storslagna utsikterna.

Semester i Dalmatien

Den dalmatiska regionen i Kroatien har ett härligt medelhavsklimat intill de fyra städerna Zadar, Sibenik, Split och Dubrovnik.

Dubrovniks gamla stadsdelar har flera olika sevärdheter som är klassade som världsarv av UNESCO. Det finns även åtta nationalparker i Kroatien. Från Dubrovnik och Split kan man ta en båttur runt kusten och närliggande Trogir är som ett levande museum i den dalmatiska regionen. Området var en gång i tiden en grekisk bosättning.

Kroatiens kust består till stor del av stenstränder med klart vatten där man kan snorkla och simma runt. Stränderna runt Dubrovnik i södra regionen har gott om kaféer och restauranger och det finns duschar och toaletter längs med stränderna.

Här finns inte bara massor av intressanta historiska platser och välskötta nationalparker utan även en underbar kustlinje. Hyr en båt eller ta en utflykt längs den adriatiska kusten och kolla in Elaphite-öarna, som består av Kolocep, Lopud och Sipan. Veliko Jezero har ett gammalt benediktinkloster från 1100-talet man kan besöka samt ett antal vackra cykelleder man kan utforska.

Semester i Istrien

Den historiska regionen Istrien är Kroatiens kulturella pärla, med charmiga städer och byar med fängslande antika sevärdheter.

Istrien är en halvö i Kroatien som har vackra böljande landskap och byar med anor från långt före vår tidsepok. Det adriatiska havet är korallfärgat och stränderna är charmiga. Den böljande naturen och grönskan gör att man lockas av att ta sig vidare från by till by för att se mer av det vackra. På resor till Istrien kastas man både mellan dåtid och nutid då många olika tidsåldrar har satt sin prägel på halvön.

Ett måste är att besöka den stenlagda promenaden Lungomare som sträcker sig 12 km längs kusten i Optaija och runt omkring ligger ståtliga patriciervillor. Mysiga Grand Cafés terrass lockar många besökare. Istrien är den största halvön i landet och här hittar du en karg kustlinje av orörda stränder och klippiga vikar, med det kristallklara Adriatiska havet som rullar in i vikarna och störtar in i klippväggarna. I Istrien kan man njuta av grillad lignja, som är bläckfisk tillsammans med mosig mix av mangold och potatis med olivolja. Njut av den vackra promenaden med utsikt över kvarnerbukten eller hoppa trampolin i Opatija.

Att ta sig runt med bil i Istrien är lätt då avstånden är korta och städer som Opatija, Porec och Motuvun är några av de städer som kan vara roliga att besöka på en resa till Istirien. Där ett efterlängtat dopp kan göras i klarblått vatten i Porec. Det finns gott om sevärdheter, trevliga restauranger och ett rikt kulturliv i städerna.

Istrien är bedårande vackert och passar bra för både gammal som ung. Det rika utelivet och den härliga kulturen som präglar byar och städer har en välkommande atmosfär för turister. Med god mat och vackra stränder blir ingen besviken på en resa till Istirien. Alla sevärdheter och historier kring städerna gör att resan passar både den kulturintresserade men även de som vill ha lata dagar på stranden. Utforska Istiren gör man bäst genom att ta sig runt med bil genom de slingriga vägarna i det vackra böljande landskapet. Rovinj är ett pittoreskt resmål som lockar många turister och dess små gator fylls med souvenirer och små butiker. Pula är en annan stad där man kan förvänta sig ett mer vanligt stadsliv där turismen inte präglar staden lika mycket. De mest klassiska sevärdheter på en resa till Istiren är; Santa Mariakapellet i Beram, Eufrasiusbasilikan i Porec, Romerska Amfiteatern i Pula och Sarkofagen i Rovinj.

Läs våra Kroatien reseguider

Reseguider med sevärdheter, restaurangtips och utflyktsförslag. Sök billigasta resor och hotell i smart sökmotor.

Fakta om Kroatien:

Väder och prognoser, klimatdata och nederbörd för populära semesterorter, helgdagar, valuta, kartor.

Landets huvudstad:

Zagreb

Resor till Zagreb Zagreb är Kroatiens största stad och unik på grund av dess 17 uppdelade stadssektioner. Det är platsen för kroatiska regeringen och erbjuder modern kosmopolitisk lycka för både ortsbor och dig som besökare. Grundandes under första hundratalet och var uppdelad i två stadssektioner; en med religiösa yrken och en för bönder och köpmän. Idag har det kommit över många av krigets ärr så du som besökare kan avnjuta Kroatien mer som det verkligen...

Stadsguide

Nedan kan du se vilka städer och intressanta platser du kan läsa mer om.

Dubrovnik

Resor till Dubrovnik I samma stund som du ser Dubrovnik från himlen, vet du att ditt besök i denna stad kommer att bli en otrolig upplevelse. Enligt legenden grundades staden på grund av flyktingar från en närliggande stad som behövde en säker plats att bo. Nyligen genomförda studier visar att staden faktiskt grundades av greker före vår tideräkning, men oavsett vad man tror kan det inte förnekas att den muromgärdade staden och det omgivande samhället...

Pag

Resor till Pag På ön Pag kommer du upptäcka att det under de största delarna av året finns fler får än människor. Det är en ö som på ytan verkar kal, ofruktsam och inte så lämplig för liv. När du kommer närmre Pag kommer du dock upptäcka stränder som ligger vackra och att det finns en väldigt energi i nattlivet. Det är extra sant om du besöker under högsäsongen under juli och augusti. Det finns flera...

Rovinj

Resor till Rovinj När man tänker på Rovinj är det svårt att inte få romantiska föreställningar om ett kommande besök. Detta är ett ganska litet samhälle som sitter på halvön Istrien, men denna hamn- och resortort har stora ambitioner att ge dig den avkopplande upplevelse som du behöver. När vindarna kommer från Adriatiska havet är det lätt att känna sig förfriskad och viljan att utforska väcks snabbt. Temperaturen i Rovinj är nästan alltid perfekt och...

Split

Resor till Split I hjärtat av soliga Kroatien med ett spektakulärt läge på Adriatiska kusten ligger Split som är en av Europas mest pittoreska och idylliska städer. Splits hamn är ett nav för nationella och internationella resor, med färjor som går till Italien, liksom till många av Kroatiens tusentals öar. Hvar och Brac, små grönskande pärlor omgivna av turkost vatten, är två av de närmaste små öarna. Det finns också färjeförbindelser till den berömda staden Dubrovnik,...

Vela Luka

Resor till Vela Luka Även om namnet på denna kroatiska stad betyder ”Stor Hamn”, så är Vela Luka mer än ett stopp på vägen för en kryssning eller en endagsutflykt. Med mer 2,500 soltimmar om året är det också en plats som man kan utforska utan folkmassorna som finns vid destinationer som är säsongsberoende. Här följer bara några av sakerna man kan hitta på. Kulturcentrum Det här är en kombination mellan museum och galleri. Mycket av den...

Zadar

Resor till Zadar Zadar ligger vid Adriatiska havets strand, och är en unik kroatisk stad mellan Rijeka och Split, på en rad av öar. Staden själv har vunnit mycket av sin struktur tack vare insatser av det romerska riket under Julius Caesar tid och därefter befäst under Augustus regeringstid. Den västra delen av staden innehöll många av de typiska strukturer som man skulle se i en romersk stad, men de enda som finns kvar idag...

Zagreb

Resor till Zagreb Zagreb är Kroatiens största stad och unik på grund av dess 17 uppdelade stadssektioner. Det är platsen för kroatiska regeringen och erbjuder modern kosmopolitisk lycka för både ortsbor och dig som besökare. Grundandes under första hundratalet och var uppdelad i två stadssektioner; en med religiösa yrken och en för bönder och köpmän. Idag har det kommit över många av krigets ärr så du som besökare kan avnjuta Kroatien mer som det verkligen...