Resotips

Nya Zeeland valuta, Dollar

Pengar i Nya Zeeland (sedlar och mynt) Den lokala valutan kallas Dollar (NZD). 1 Dollar = 100 cent. Mynt i cirkulation: 10¢, 20¢, 50¢, $1, $2 Sedlar i cirkulation: $5, $10, $20, $50, $100 Dollar New Zealand National Bank

Resor till Nya Zeeland

Nya Zeeland (Norra ön)

Med sina vackra stränder, karga landskap och varma temperaturer, är den norra ön i Nya Zeeland den perfekta destinationen för din semester utomlands i år. Dyk i vattnet paradis i Bay of Islands, har en utekväll i Auckland eller gå vilse i underjordiska grottor i Waitomo, vad du söker, Nya Zeeland Nordön semester inte kommer att svika.

Många människor börjar på Nordön i staden Auckland, en pulserande stad som är känd för sin vackra natur och avslappnad livsstil. Spendera dina dagar i Auckland vandra runt den vackra hamnen och upptäcka de vilande vulkaner strax utanför stadens centrum eller vandra runt i de attraktiva delarna av Ponsonby och Parnell. Med så mycket att se och göra i Auckland, är det den perfekta platsen att starta din Nordön semester. Precis utanför Auckland centrum, hittar du Waitakere Ranges Regional Park där du kan promenera längs hisnande fjällvägar, upptäcka fantastiska vattenfall och stränder eller helt enkelt bara koppla av i vackra omgivningar. Ett annat måste se är Coromandel halvön med dess steniga landskapet och otroliga bergsformationer i katedralen vik som visas i filmen “Berättelsen om Narnia: Prins Caspian”.

Om du letar efter äventyr medan på din Nordön semester, kommer du inte besviken, komma ut i backarna av den aktiva vulkanen Mount Ruapehu, besök termiska hotspot i Rotorua, hoppa fallskärm över vackra Lake Taupo eller upptäcka Glow Worms i grottorna av Waitomo. Den norra ön är också hem för några av de vackraste stränderna i världen där du kan koppla av på den vita sanden eller slå bryter på din surfbräda eller om du gillar dykning, ser längre än den otroliga Bay of Islands. Borta från kusterna, nationalparker erbjuder den perfekta platsen att tillbringa ett par dagar att få upp nära och personlig med naturen, om du gillar sagan om ringen finns det gott om turer som tar dig till olika områden inom den norra ön där de filmade olika scener. På din Nordön semester, glöm inte att besöka Wellington, huvudstaden i Nya Zeeland som är fylld med vackra trädgårdar, konstgallerier, museer och har en livlig café och bar scenen.

Wellington är också utgångspunkten för färjor rubrik över till Picton på Sydön, där ännu fler äventyr väntar!

Nya Zeeland (Sydön)

Sydön är den större av de två öarna som utgör Nya Zeeland är det hem till några av de mest dramatiska landskapet i världen och är proppfulla med aktiviteter för att få hjärtrusning! Så om du letar efter det perfekta resmålet, inte leta längre än söderut ön semester i Nya Zeeland.

Det perfekta stället att starta din södra ön semester är i staden Christchurch, även känt som trädgårdsstad. Denna vackra stad, ligger på den östra kusten av Sydön, är fylld med vackra trädgårdar och parker, en avslappnad café kultur och är hem för många konstgallerier, museer och vackra historiska byggnader. Inom en timmes bilresa från Christchurch, befinner du dig i det natursköna Akaroa halvön där du kan spendera dagen med att utforska de böljande kullarna, fantastiska vikar och uppskattar olika vilda djur inklusive pingviner. För en avkopplande upplevelse på din södra ön semester, ta dig tid att besöka kurorter i Hanmer Springs, där du kan koppla av i ett av de många utomhus spa i bland slående bergiga områden.

Det bästa sättet att utforska södra ön på semester är genom att hyra en bil, navigera dig runt den södra ön i din egen takt, stanna där du vill, när du vill. Besök den populära stranden staden Kaikoura som erbjuder en unik kombination av alplandskapet inom nära avstånd från vackra stränder, se till att du göra det mesta av de aktiviteter som erbjuds som valskådning eller simma med delfiner och sälar. Ytterligare norr om Kaikoura är Marlborough-distriktet, där du kan tillbringa dina dagar besöka de många vingårdar eller vandring genom det härliga Abel Tasman National Park, eller du kan även dyka över norra ön från staden Picton.

Den västra kusten av södra ön är ställe för äventyr och naturupplevelser, gå på Franz Josef eller Fox Glacier, ta en kryssning runt den vackra fjorden mark i Milford Sound, ta en vandring genom det fantastiska Mt Aspiring nationalpark eller förundras över skönheten i Wanaka antingen i skidbacken eller på stranden av sjön. För hjärtat stannar erfarenheter ser längre än äventyret huvudstad Queenstown där fallskärmshoppning, bungy jump, forsränning, skärmflygning, skidåkning och ridning på Shotover jet är allt som erbjuds.

Läs våra Nya Zeeland reseguider

Reseguider med sevärdheter, restaurangtips och utflyktsförslag. Sök billigasta resor och hotell i smart sökmotor.

Fakta om Nya Zeeland:

Väder och prognoser, klimatdata och nederbörd för populära semesterorter, helgdagar, valuta, kartor.

Landets huvudstad:

Stadsguide

Nedan kan du se vilka städer och intressanta platser du kan läsa mer om.